21 Aralık 2010 Salı



CAPITAL MORTGAGE n°24 - 01.03.2009

"2009 KONUT ALMA YILI"
Sibel KÖKLÜ

Akkoza, Türkiye'nin en büyük gayrimenkul projelerinden biri. Sektörün 3 deneyimli şirketi, Garanti Koza, Akiş ve Corio'nun işbirliğiyle başlayan proje, 5 bin 500 konut, alışveriş merkezi ve yaşam alanlarını kapsıyor. Konutların yüzde 78'i satıldı. Akkoza Genel Müdürü Şenol Keşir, krize rağmen iş planlarını değiştirmediklerini söylüyor. Müşterileri için yeni bir ödeme planım devreye soktuklarını söyleyen Keşir, sıfır peşinat ve 60 aya kadar vade imkanı sağladıklarını belirtiyor. Keşir, kriz dönemlerini iyi değerlendirmek gerektiğine ve 2009'un konut alma yılı olduğuna dikkat çekiyor.
 

Istanbul'un batısında yer alan ve hızla gelişen bölgelerden biri olan Esenyurt'ta, Türkiye'nin en büyük projelerinden biri hayata geçiyor. Sektörün en güçlü ve güvenilir 3 isminden, Akiş, Corio ve Garanti Koza, Akkoza Projesi ile yeni bir yaşam alanı yaratıyor. Akiş, başta Aknıerkez olmak üzere, bugüne kadar imza attığı projelerle ayrıcalıklı bir yer edinen Akkök Grubu'nun gayrimenkul sektöründeki prestijli ismi. Portfolyosunda, Avrupa çapında 180'den fazla alışveriş merkezi bulunduran Hollandalı yatırım lideri Corio, yarattığı projelerle dünya çapında saygın ve deneyimli bir uzman. İstanbul metrosunu yapan Garanti Koza ise yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği birçok büyük konut ve taahhüt projesindeki başarısıyla inşaat ve gayrimenkul sektörünün güvenilen isimlerinden biri.

3 deneyimli şirketin işbirliği yaptığı Akkoza Projesi'nde, 5 bin 500 konut, alışveriş merkezi ve yaşam alanı bulunuyor. Esenyurt'un Bahçeşehir sınırında hayata geçirilen Akkoza, toplam 450 bin m²'ik bir alan üzerinde modern bir şehir olarak kuruluyor. Çağdaş yaşamın gereksinimlerin i taşıyan 5 bin 500 konutu, dünyaca ünlü markaları bün-yesinde barındıran bölgenin en kapsamlı alışveriş merkezi, büyük konser ve gösterilere ev sahipliği yapabilecek donanımdaki Festival Park'ı, parkları, her türlü spor ve sosyal aktiviteye imkan sağlayan Club İstanbul'u, modern hastanesi ve okulu ile Akkoza, yalnızca sakinlerinin değil, türn bölgenin cazibe merkezi olmayı hedefliyor.
Toplam 5 etapta tamamlanacak proje, dünyanın önde gelen mimari gruplarından Design Development Group (DDG) ve Türk ortağı Sehilart Mimarlık tarafından geliştirilmiş. Akkoza Evleri, 50 m2'den 565 m2'ye değişen büyüklüklerdeki 1 + 1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 daireleri ve penthouse gibi çok farklı seçenekleri sunuyor. Akkoza Genel Müdürü Şenol Keşir'in, proje ile ilgili değerlendirmesi şöyle:

CAZİBE MERKEZİ OLACAK
"Akkoza, yaklaşık 20 bin nüfusuyla başlı başına bir şehir olacak. Sadece kendi sakinleri için değil, bölge de yaşayanlar için de bir cazibe merkezi haline gelecek. Çünkü bölgenin yaşam kalitesini yükseltecek bir alışveriş merkezi de inşa ediyoruz. Akkoza'nın ortaklarından biri olan Akiş, bilindiği gibi Akmerkez'i inşa eden Akkök grubu şirketlerinden biri. Dolayısıyla Akkoza AVM, bu tecrübenin ışığında inşa edilecek. 50 bin m²'lik bir alana sahip olacak .Akkoza AVM, projenin can damarlarından biri olarak 2010 yılında tamamlanacak. Alışveriş merkezinde 3 bin araçlık katlı otopark, büyük bir market ve ayrıca elektronik hipermarket zincirlerinden biri bulunacak.

Projede bir de özel hastane bulunuyor. Son teknolojiyle hizmet vermesi planlanan bu hastane için özel kuruluşlarla görüşmelerimiz sürüyor.

Projenin bir başka farkı da eğitim alanında çok başarılı bir markayı bölgeye kazandırmamız oldu. 15 bin m²'lik bir alan üzerine Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, anaokulu, ilköğretim ve lise açacak. Bu bölgede ev almak isteyen aileler için okul konusu önemli bir sorundu. Biz bu bölgeye iyi bir okul da kazandırmış olacağız.


2010'DA TESLİM EDİLECEK
Akkoza Evleri'nin birinci etabını oluşturan 421 konut, 2010 Nisan ayından itibaren sahiplerine teslim edilecek. Akkoza'nın ikinci etabı ise toplam 1.201 konuttan oluşuyor. Bu iki etabın satışına 2007'nin aralık ayında başladık. 1.621 konutun, 1.290 tanesini bugün itibarıyla satmış durumdayız. Bu da oran olarak toplamın yüzde 78'ini oluşturuyor. Bu iki etabı 2010 yılının sonuna kadar tamamlayacağız.

Fiyatlarımız 123 bin TL'den başlıyor ve 2 milyon 170 bin liraya kadar çıkıyor. Ev tiplerimiz ise çok farklı. 1+1 evlerde bile 25-30 farklı daire tipi var. Proje hazırlanırken dış görünümün yanı sıra iç mekanlardaki çeşitliliğe de çok dikkat ettik. Örneğin öyle dairelerimiz var ki metrekare olarak 1+1 dairelerden daha küçük, ama 2+1.

Bizim projeden konut satın alanlar arasında oturma amaçlı gelenlerin çoğu 2+1 ve 3+1 tipteki daireleri tercih ediyor. Yatırımcılar ise 1 + 1 ve penthouse tipi dairelere ilgi gösteriyor. Konut çeşitliliğimiz ve değişik büyüklükteki dairelerimizle her kesime hitap ediyoruz.
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak, Akkoza üçüncü etaptaki bazı dairelerimizi engelliler için ayırdık. Bu daireler, genellikle giriş katında, engelli vatandaşlarımızın odalarda ve banyolarda rahatça dolaşabilmesi için özel olarak tasarlandı.Şu anda 10 dairemiz satışa hazır. Gelen talep doğrultusunda bu dairelerin sayısını artıracağız.

PLANLARIMIZDA SAPMA YOK
Bütün dünyayı etkilediği için herkes bir şekilde krize yakalandı, ama biz krizi gözümüzde çok büyütmüyoruz. Projenin yüzde 78'iııi satmışsak tamamlanmasıyla ilgili bir sorunumuz vok demektir. Akkoza Ev leri'nin yatırım bedeli 800 milyon dolar. İş planımızda hiçbir sapma yok, çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Eylül ayından bu vana projeye gelen taleplerde az da olsa gerileme oldu tabii. Anıa müşterilerimiz buraya, belli bir marka ve yaşam şekli için geliyor. Dolayısıyla çok etkilenmedik. Birlikte çalıştığımız bankalar da kendilerine gönderdiğimiz müşteri portföyünden çok memnun.

Bunun dışında piyasa krizden nasıl etkilendi diye bakarsak öncelikle fınansal çevrelerin zorlandığını görüyoruz. Biz krizden önce 24 aylık senetlerle satış yapıyorduk. Sonra uzun vadeli banka kredisi seçeneğini ekledik. Ancak yurtdışından kaynaklanan finansman sorunlarıyla boğuşan bankacılık kesiminde etkilenmeler oldu. Önceden 2-8 günde çıkan kredi talepleri, 2-3 haftaya uzamaya başladı. Bu durum bizi de müşterileri de huzursuz etti. Sonuçta talep bir miktar azaldı. Bankaların finansman ihtiyacının yurtdışından eskisi gibi hızla karşılanamaması sebebiyle banka faiz oranları arttı. Müşteriler kredi kullanmakta isteksiz davranmaya başladı.

YENİ ÖDEME SİSTEMİ
Biz de hiç peşinatsız Esnek Ödeme Sistemi'ni geliştirdik. Bu yeni ödeme planına göre müşteriler hemen gidip peşinat yatırmıyor. Sıfır peşinat ve 60 aya kadar vade imkanı sunuyoruz. Peşinat vermek veya vadeyi azaltmak seçeneklerinin de bulunduğu sistemde, daire fiyaü aylık taksitler ve ara ödemeler olarak ikiye bölünüyor. İlk yıl, tüm ödemelerde sıfır faiz avantajı bulunurken daha sonraki yıllar için ise ara ödeme ve taksitlere TEFE + 3 oranında bir artış yapılıyor. Bu yeni ödeme planı çok ilgi gördü, müşterilerimizi ödemelerde rahatlattı. Bizim müşteri portföyümüz, genellikle A ve B gelir grubu olduğu için bankalar da bundan memnun, hiçbir sıkıntı yaşanmıyor.


Aslında son bir ayda, özellikle konut kredisi faiz oranlarında bir düşüş yaşanıyor. 1,90'lara kadar çıkan kredi faiz oranları, şu anda yüzde 1,40 seviyesinde. Bizim Akbank ve İş Bankası ile özel anlaşmalarımız olduğundan, örneğin 12 ay için yüzde 0, 60 ay için 1,30 ve 120 ay için 1,22 oranında kredi sağlayabiliyoruz. Bu çok güzel bir gelişme. Müşterilerin yavaş da olsa banka kredilerine tekrar geri dönmeye başladığını görüyoruz. Ekonomik daralmanın yaşandığı bugünleri, aslında fırsat günleri olarak değerlendirmek lazım.

FİYATLARIMIZI DÜŞÜRMEDİK 
Piyasadaki bazı firmalar, metrekare fiyatlarında indirim yapsa da bizim gibi kurumsal firmalar fiyatlarını geriye çekmedi. Bu kriz, dünyanın kriziyken bile biz fiyatlarımızı geri çekmiyoruz. Bu projenin fizibilitesini yaparken yaklaşık 7 yıl süreceğini öngördük. Bu çalışmayı yaparken Türkiye'de her 7 yıl içinde bir ekonomik kriz olacağını da göz önüne aldık. Şu anda onu yaşıyoruz, ama satışlarımız iyi bir şekilde devam ediyor. Bence 2009 yılı, konut alma zamanı. Ondan sonra fiyatlar yine yükselecek.

Bahçeşehir, Ispartakule bölgesinde başlayan çok proje var, ama bizimki yürüyen projeler arasında konut sayısı olarak şu anda Türkiye'nin en büyük projesi. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nden onay aldık. TEM otoyolundan Akkoza Evleri'ne direkt giriş bağlantısı ve gişeler yapılacak. Dolayısıyla Bahçeşehir'i dolaşmaya gerek kalmayacak. Bu da çok önemli bir gelişme, çünkü Akkoza Alışveriş Merkezi tamamlandığında, yılda yaklaşık 12 milyon ziyaretçisi olacak. Bu gelişme trafik açısından büyük kolaylık sağlayacak."


AKKOZA'DA NELER VAR?
·         Birinci sınıf sosyal yaşam iddiası... Örneğin Türkiye'nin en önemli tenis organizasyonu olan İstanbul Cup'ın da organizatörü olan Club İstanbul, üst düzey tenis eğitmenleri ve Grand Slam düzeyinde profesyonel yaklaşımıyla Türkiye'nin en prestijli "tenis ekolü" olmak için hazırlanıyor.

·         Başta tenis olmak üzere basketbol, voleybol, fitness, açık ve kapalı havuzun yanı sıra SPA Sağlık Merkezi ile enerji dolu bir atmosfer yaratılması hedefleniyor.

·         Akkoza Projesi'nin merkezindeki Akkoza Park ise çok özel bir yaşam alanı olarak düzenlenecek. Akkozalıların nefes aldığı, buluştuğu ve paylaştığı yeşillikler içinde bir ortam, özel olarak tasarlanan özgün peyzaj mimarisi, yürüyüş ve oturma alanları, kaliteli restoran ve kafelerden oluşan modern bir şehir meydanı oluşturulacak.

·         Akkoza'daki Festival Park, ünlü yıldızların konser vereceği, her türlü spor etkinliklerinin ve gösterilerin yapılabileceği 5 bin kişilik bir festival alanı olacak.

·         120 yılı aşkın tecrübesi ve uzman kadrosuyla çağdaş eğitimin simgelerinden biri olan Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, Akkoza'da açılacak.

·         Akkoza yaşam projesi kapsamında, 24 saat modern ve kaliteli hizmet veren özel bir hastane kurulacak.

Çok Kapsamlı Bir Yaşam Projesi

Esenyurt bölgesi, Akkoza ile yepyeni yüzüne kavuşarak, İstanbul’un yeni cazibe merkezi haline geliyor. Çağdaş bir yaşam için ihtiyaç duyulabilecek her türlü imkânı sunmayı amaçlayan Akkoza konutları, sahip olduğu sosyal donatılar ile sakinlerine ayrı bir şehirde yaşadıkları hissini yaşatacak. 

Etiler’e Veda Edin !

Akkoza, Esenyurt bölgesini yeni cazibe merkezi haline getirecek, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım. 1. ve 2. fazı Garanti Koza (yüzde 75) ve Akiş (yüzde 25) ortaklığında yürütülen Akkoza Projesi, 2007 yılının Aralık ayında hayata geçti. Projenin 3. fazı ise KozaŞehir adıyla yalnızca Garanti Koza tarafından üstlenildi.


Dünyaca ünlü A.B.D. merkezli mimarlık firması Development Design Group (DDG) imzasını taşıyan ve 2007 yılı Ağustos ayında ilk etap satışına başlanan Akkoza projesi konut, alışveriş merkezi ve sunduğu, her ayrıntısı ile düşünülmüş yaşam alanları ile İstanbul’un en büyük projelerinden biri.
Akkoza 1’inci fazı teslime hazırlanma aşamasında olup, tamamlama çalışmaları hızla sürdürülmektedir, Eylül 2010 içinde teslimlere başlanmıştır. Akkoza 2’inci faz konutlarının teslim tarihleri ise, 2A: 31 Mart 2011, 2B:30 Eylül 2011 ve 2C: 30 Ekim 2011 olarak planlanmıştır.




Rakamlarla Akkoza

Akkoza projesi 450 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edildi.
Projede 5500 konut bulunuyor.

·         Bunların 1622’si 1’inci ve 2’inci fazları kapsıyor.
·         3. Fazı Koza şehir, yüzde 100 Garanti Koza güvencesi ile yükselmeye devam ediyor.
·         Akkoza’nın toplam konut alanı 718 bin metrekare.
·         Konutların büyüklükleri 50-623 metrekare arasında değişiyor.
·         1+12+13+14+15+2 ve penthouse daire alternatiflerinde; özel güvenlikten kapalı otoparka, ankastre mutfaktan depo alanına kadar her türlü konfor en ince ayrıntısına kadar düşünüldü.
·         Brüt kat yüksekliğinin standart 2.90 metre yerine 3.20 metre olması, dairelerin ferahlığını arttırıyor.
·         Akkoza içerisinde bulunan alışveriş merkezinin 210 bin metrekarelik kapalı alanı bulunuyor. Bu AVM dışında toplam 89 dükkân yer alıyor.
·         Akkoza içerisinde yer alan spor merkezi Club İstanbul 20 bin metrekare açık5 bin metrekare net kapalı alana sahip.